Nuoren yrittäjän opas
Nuoruutta pidetään yrittäjyysmaailmassa tänä päivänä jopa valttikorttina, sillä nuoret ovat innovatiivisuuden, innokkuuden ja oma-aloitteisuuden tiennäyttäjiä. Nuoret yrittäjät ovat kuitenkin Suomessa vielä varsin uusi juttu, sillä tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista rekisteröityneistä yrittäjistä on yli 50-vuotiaita, siinä missä alle 30-vuotiaita yrittäjiä löytyy alle 10 prosenttia. Toisin sanoen ”nuoria” yrittäjiä eli alle 25-vuotiaita yrittäjiä lienee vain kourallinen tästä määrästä.
Nuoret yrittäjät
Yrittäjyys on täyspäiväistä työtä ja tämä näkyy myös tilastoissa. Esimerkiksi samaan aikaan tutkintoa suorittavat opiskelijat lähtevät vain hyvin harvoin yrittäjämaailmaan, sillä opintojen ja sivutoimisen työn jälkeen harvalle jää ylimääräistä aikaa vapaa-ajalle, saatikka sitten yrityksen pyörittämiselle. Vaikka luvut vielä kertovat toista, ei yrittäjyydelle ole alaikärajaa ja kuka tahansa voi lähteä kokeilemaan siipiään, oli sitten 20-vuotias tai 50-vuotias. Voiko siis alle 25-vuotias olla liian nuori yrittäjäksi? Ei todellakaan! Yrittäjyys vaatii kuitenkin jonkin verran valmistautumista ja aimo annoksen motivaatiota, joten ennen yrittäjyyteen hyppäämistä seuraavat asiat kannattaa pitää mielessä:
Uskalla pyytää apua
Varsinkin alussa nuoren yrittäjän tulisi uskaltaa pyytää apua esimerkiksi vanhemmiltaan, isovanhemmiltaan tai muilta tutuilta – erityisesti silloin, jos perheestä tai ystäväpiiristä löytyy yrittäjiä. Varsinkin alussa liian kova usko omaan liikeideaan voi tehdä sokeaksi useille sudenkuopille, joista muut yrittäjät osaavat varoittaa. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä yksin ja muiden neuvot tulisi pyrkiä ottamaan vastaan rakentavasti.
Rahoitus kuntoon
Tänä päivänä yrittäjyys on helpompaa kuin koskaan, sillä osittain tai sataprosenttisesti verkkoon perustuva toiminta säästää kuluissa, kuten henkilöstön palkkaamisessa ja vuokran maksamisessa, valtavan määrän rahaa. Nuoren yrittäjän kannattaa kuitenkin harkita rahoitustaan kahteen kertaan, sillä harvalla on tässä vaiheessa elämää kertynyt pankkitilille suurempia summia rahaa. Valitettavasti pankkien lainaehtojen kiristyessä myös lainan hakeminen on nuorelle aloittelevalle yrittäjälle hankalaa. Pankit pyytävät tänä päivänä lainalle usein vakuuksia tai todisteita liiketoiminnan kannattavuudesta, joita nuorella aloittelevalla yrittäjällä on vaikeaa antaa. Pankkilainan lisäksi rahoituksen hakemista kannattaakin harkita vakavasti muilta rahoituspalveluilta. Näistä loistava esimerkki on https://qred.com/fi/, joka tarjoaa yrityslainaa ilman vakuuksia myös nuorelle yrittäjälle. Parhaimmassa tapauksessa lainan voi saada tililleen jo seuraavana arkipäivänä, jolloin yrityksen toiminnan toteuttaminen saa toden teolla alkaa!
Älä pelkää kovaa työtä
Yrittäjyys ei valitettavasti ole mukava ja leppoisa toimistotyö, vaan se ottaa ja samalla myös antaa paljon. Yrittäjäksi ei siis kannata lähteä aivan kevein perustein, ja tiedon ja taidon lisäksi nuorelta yrittäjältä tulee löytyä valtavasti motivaatiota ja intoa. Kovaa työtä ei siis saa pelätä ja nuoren yrittäjän on myös oltava valmis antamaan kaikkensa peliin. Vaikka tämä voikin kuulostaa kliseeltä, kova työ palkitsee ja menestyvän yrittäjän työtaakka tulee maksamaan itsensä takaisin monin kerroin.
Muista levätä
Yrittäjyys voi varsinkin alussa tuntua raskaalta, ja pitkät päivät ja stressi vievät voimia. Tässä vaiheessa onkin erityisen tärkeää osata myös levätä kunnolla. Vaikka päivät voivat venyä pitkiksi, on tärkeää, että liikunnasta ja kunnon yöunista ei luovuttaisi. Omien huolien kanssa ei myöskään saa jäädä yksin, ja tukea tulee aina uskaltaa hakea niin ystäviltä, kumppanilta kuin perheeltä. Kun keho on saanut riittävästi lepoa, myös mieli toimii sukkelammin!