Omaehtoinen koulutus kenkäalalla

Julia Lundsten, Aki Choklat, Minna Parikka, tässä on vain muutama esimerkki kansainvälisesti menestyneistä suomalaisista jalkinemuotoilijoista. Jos haluat kulkea heidän kengänjäljissään tai haluat jalkinealalle suutariksi tai vaikkapa mallimestariksi, on siihen mahdollisuus omaehtoisen koulutuksen kautta. Ja vaikka unelmanasi olisi olla luova kenkien suunnittelija, täytyy ensin ymmärtää konkreettisesti, miten kengät rakennetaan, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Koska alan työ on pitkälti tekemistä ja ennen kaikkea käsin tekemistä, ovat suoritettavat tutkinnot muotoilijan tutkintoa lukuun ottamatta näyttötutkintoja. Henkilökohtaisella opintosuunnitelmalla opiskelijan voidaan opiskeluaikaa lyhentää esimerkiksi hänen työkokemuksensa ja käytyjen lyhyiden kurssien perusteella ratkaisevasti.

Tutkintojärjestelmässä on kolme tasoa:

  • perustutkinto

  • ammattitutkinto

  • erikoisammattitutkinto.

Tutkinto on riippumaton ammattitaidon hankkimistavasta, ja sekä työelämässä, koulutuksessa että harrastuksissa hankittua osaamista voi hyödyntää.

Kisällistä mestariksi

 

Alin kenkäalan tutkinto on jalkinealan perustutkinto. Sen voi käydä paitsi omaehtoisesti, myös työvoimakoulutuksena tai oppisopimuskoulutuksena ja siihen voidaan shopping online concept, happy woman opens box with new shoes, ordered by internethakea ilman aikaisempaa alan koulutusta tai kokemusta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työskennellä suutariliikkeissä ja jalkineita valmistavissa yrityksissä. Se antaa myös perusvalmiudet ryhtyä yrittäjäksi. Paitsi korjaamaan jalkineita, koulutuksessa opitaan myös suunnittelemaan niitä.

Seuraava askel on jalkinealan ammattitutkinto, jota pääsee opiskelemaan joko suorittamalla perustutkinnon tai useamman vuoden työskentelyllä alalla. Tämän tutkinnon suorittaminen vaatii jo perustutkintoa syvällisempää ja perusteellisempaa ammatinhallintaa. Tämä on ns. kisällivaihe ja suuntautua voikin suutarikisälliksi, jolloin keskitytään jalkineiden korjaukseen tai kouluttaudutaan jalkinekisälliksi, jolloin voidaan valita jalkineiden teollinen valmistus tai käsityömäinen valmistus.

Viimeinen askel tällä tiellä on erikoisammattitutkinto, joka on ns. mestarivaihe. Tämä taso vaatii ammattitutkintoa syvempää, erikoistunutta osaamista jollakin ammatin osa-alueella. Opiskelussa korostetaan omaa itseilmaisua ja luovuutta, kannustetaan kokeilemaan ja inspiroitumaan eri asioista, vaikkapa converse -kengistä.

Opiskelija voi valita seuraavista suuntautumisvaihtoehdoista:

  • suutarimestari, jolloin keskitytään jalkineiden korjaukseen

tai

  • jalkinemestari, jolloin keskitytään joko jalkineiden teolliseen valmistamiseen tai käsityömäiseen valmistamiseen.

Koulutusta näihin kolmeen koulutukseen tarjoaa Suomessa mm. Sataedu. Opiskeluun kuuluu myös työssäoppimisjakso, jonka voi suorittaa myös ulkomailla. Koululla on kansainvälisiä yhteistyökumppaneita tätä varten, mutta paikan hakeminen ja saaminen on pääasiassa opiskelijan harteilla. Sataedu myöntää tukea ulkomailla suoritettavaan työssäoppimisjaksoon tapauskohtaisesti.

Jos haluaa opiskella kenkäalaa ammattikorkeakoulutasolla, on siihen mahdollisuus HAMKissa eli Hämeen ammattikorkeakoulussa. Tutkinnon nimi on muotoilun artenomi ja opintopolkuna jalkinemuotoilu. Koulutuksessa panostetaan siihen, että opiskelija pystyy toimimaan luovassa ammatissa yrittäjänä, joten opintosuunnitelmaan kuuluu myös liiketaloudellisen näkökulman ymmärtäminen sekä viestintä- ja tietotekniikan hallitseminen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

digitalis