NUORTEN AMMATTILAISTEN KEINOT EROTTUA TYÖMARKKINOILLA

Jos olet vastavalmistunut ammattilainen, sinusta saattaa tuntua lähes toivottomalta erottua työmarkkinoilla alan konkareista. Mutta ei hätää, jaamme tässä artikkelissa hyviä vinkkejä, joiden avulla voit viilata CV:si kuntoon ja loistaa työhaastattelussa!

CV kuntoon

Nuorena ammattilaisena sinusta saattaa tuntua, että CV:si huutaa tyhjyyttään eikä pärjää mitenkään alan konkareiden vastaaville ansioluetteloille. Pohdi siis keinoja, joiden avulla voit erottua joukosta. Ehkäpä voisit tulostaa CV:si värilliselle paperille, jolloin se erottuisi samantien valkoisten papereiden pinosta ja jäisi mieleen. Riippuu tosin hieman alasta, onko tämä hyvä idea vai ei. Jos sinulle ei ole vielä kertynyt juurikaan työkokemusta, korosta CV:ssasi esimerkiksi työharjoitteluissa oppimiasi asioita ja alan harrastuneisuutta.

Joissakin tapauksissa CV tai portfolio kannattaa laatia myös nettiin. Nettiportfolioon on helppo jakaa vaikkapa linkki CV:ssa. CV:n ei yleensä suositella olevan yhtä sivua pidempi, mutta portfoliossa voit esitellä osaamistasi laajemminkin, vaikkapa kuvin. Jos olet esimerkiksi puu- tai rakennusalan ammattilainen, voit jakaa portfoliossasi kuvia siitä, kuinka puutavara muuntautuu käsissäsi upeiksi taideteoksiksi. Valitse portfolioosi parhaimmat työsi ja esittele ne näyttävällä tavalla. Alan ammattilaisena varmasti jo tiedätkin, että laadukasta puutavaraa on helppo ostaa Byggmaxin verkkokaupasta, josta tavarat toimitetaan sinulle näppärästi ja nopeasti.

Työhakemus kuntoon

CV ei vielä yksistään riitä. Muista laittaa myös työhakemuksesi kuntoon. Hyvä työhakemus on kirjoitettu kuin markkinointikirje, jossa mainostat itseäsi ja hyviä puoliasi. Mieti sitä kirjoittaessasi vastausta kysymykseen: Miksi juuri sinut pitäisi palkita tähän tehtävään. Linkin portfolioon voi liittää myös varsinaiseen työhakemukseen.

Työhaastattelu haltuun

Jos pääset työhaastatteluun saakka, on aika tehdä työnantajaan vaikutus ja vakuuttaa hänet siitä, että juuri sinut kannattaa valita tehtävään. Pukeudu haastatteluun asiallisesti ja saavu ajoissa paikalle. Katso haastateltavaa silmiin ja muista luja kädenpuristus. Ota mukaasi koulu- ja työtodistuksesi. Haastatteluun kannattaa harjoitella etukäteen. Pohdi kysymyksiä, joita haastattelussa saatetaan kysyä ja mieti, mitä voisit niihin vastata. Pohdi myös huonoja puoliasi, sillä niitä kysytään usein eikä kysymystä saa päästää yllättämään.

Kannattaa muistaa, että hyvää käytöstä on vaadittava myös haastattelijalta! Epäasialliset ja mauttomat kysymykset eivät ole sallittuja kummaltakaan osapuolelta!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

digitalis